Ameriški slamnik za celjenje ran in opeklin

Kot večina zdravilnih rastlin ima tudi ameriški slamnik več poimenovanj, in sicer pupurna ježnica ali škrlatna rudbekija. Izvira iz Severne Amerike, danes pa ga gojijo že po vsem svetu.

Trajnica, ki zraste tudi do enega metra, ima temno zelene liste, suličaste oblike, ki so ob robu lahko rahlo nazobčani in imajo na površini kratke dlačice. Jezičasti cvetovi so škrlatne barve in obrnjeni navzdol. Socvetje sestavljajo temno rdeči cevasti cvetovi, medtem ko je med cvetenjem na površini viden rumen cvetni prah. Korenine so razvejane in tvorijo izrazito koreninsko grudo. Cvetove pa lahko nabirate od julija do septembra.

Gojenje ameriškega slamnika
Kot okrasno rastlino so ga prinesli v Evropo že v 18. stoletju. Najbolje uspeva na dobro obdelanih tleh in ima rad sončno ali polsenčno lego. Tla morajo biti prepustna, če voda zastaja, korenine propadejo. Razmnožujete ga lahko s semeni ali delitvijo starih rastlin. Mlad nasad ameriškega slamnika je potrebno zalivati in okopavati, še posebej, če je leto sušno.

Ob katerih težavah vam bo pomagal?
Pri slamniku je uporabna cela rastlina, le korenine redko uporabljajo. Iz sveže rastline lahko iztisnete sok, iz posušenega pa si pripravite čaje. Pripravki so namenjeni za razkuževanje proti virusom in bakterijam, z njimi si povečate odpornost proti gripi in prehladnim obolenjem ter okrepite delovanje imunskega sistema. Zunanje pripravke uporabljate pri različnih kožnih obolenjih, kot so koprivnica, turi in luskavica, pri vnetem grlu in za spiranje dlesni. Ravno tako si pomagate z ameriškim slamnikom pri celjenju ran in opeklin. Čaji, mazila in drugi pripravki ameriškega slamnika nimajo stranskih učinkov, vendar z njimi vseeno ne pretiravajte. Glede na izsledke raziskav svetujejo previdnost pri multipli sklerozi, kolagenozi in drugih avtoimunskih boleznih.

Kako je prišel v Evropo?
Severnoameriški Indijanci so ameriški slamnik uporabljali kot zdravilo proti kačjim pikom, za čiščenje krvi, proti prehladu, za celjenje ran, izvinov ter zastrupitev s hrano, kar se je preneslo tudi na evropske priseljence. Na prehodu iz 19. v 20. stol. je bil pomembno izvozno blago za Evropo. Povpraševanje je bilo tako veliko, da so ga začeli leta 1930 načrtno gojiti v Nemčiji, zato je tam še danes veliko različnih pripravkov, v katerih je ameriški slamnik. Tudi danes njegove izvlečke dodajajo zobnim pastam, negovalnim in zaščitnim kremam za roke.

Kako pripravite tinkturo?
Zgornji del rastline na drobno narežete ali zmeljete in prelijete z žganjem ali 70 % alkoholom. Na 1 liter žganja daste približno 20 dag slamnika, to je zgornjega dela rastline. Postavite na okensko polico za tri tedne in večkrat pretresete, nato precedite in shranite v temne stekleničke.

Na vrtu ga posadite na obrobje oziroma v ozadje zeliščne grede ali na sredino zaradi velikosti in bujnih cvetov, ki jih lahko občudujete z vseh možnih strani. V okrasne namene obstaja tudi bela varianta, ki je nižja in ima več cvetov.

ČE KDO RABI SEMENA AMERIŠKEGA SLAMNIKA, JIH LAHKO NAROČI PREKO NAŠEGA KONTAKTNEGA OBRAZCA  http://www.medicinske-sestre.si/kontakt/ . Pošljemo brez stroškov pošiljanja.