Vloga nadrejenih v ZBN

Domov Forum Zloraba položaja in moči Vloga nadrejenih v ZBN

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Avtor
  Prispevki
 • #307
  gordana vidojkovic
  Participant

  Pogosto se sprašujem, ali morda nadrejeni v ZBN ne razumejo status svojega položaja in svoje naloge v odnosu do izvajalcev?
  Ali pa morda v pogodbi o delovnem razmerju imajo zapisano, da morajo upoštevati to, kar jim delodajalec naloži ne glede na vse pravilnike, določbe, odločbe, zakonske in podzakonske akte?
  Morda niti ne poznajo vsebine vseh teh pravilnikov, določb, odločb, zakonskih in podzakonskih aktov?
  Ali pa izkoriščajo svoj položaj in moč za svoj lastni interes ali interes koga drugega?

  #310
  Klemen Šuligoj
  Keymaster

  Dejansko se je potrebno res vprašati, kakšna je vloga nadrejenih v zdravstveni negi.
  Najpogosteje nihče ne more postati vodilni, če nima ustrezne članske izkaznice. Žal ta nepotizem vpliva tudi na razvoj zdravstvene nege in na razreševanje problemov znotraj stroke.
  Ampak resnica je ta, da morajo gl. sestre slepo slediti navodilom Zveze društev (npr. t.i. razmejitvi del in nalog, aktivnostim, in ostalim “strateškim” dokumentom), neglede na to ali so ti akti neke interne narave, ali pa splošnop družbeno neizvedljivi. Vse seveda za lastni blagor in polnjenje žepov.
  Tudi prisilno novačenje članov (ob zaposlitvi se novim sestram kar da v izpolnitev pristopno izjavo, brez, da be jim povedalo, kaj iz tega sledi, brez, da bi se jim povedalo, da od tega ne bodo imele nič, razen mesečnega biltena) je sila “transparentna” zadevščina. Da ne omenjamo onemogočanje internih strokovnih izobraževanj (seveda so tista, ki jih organizira Zveza društev po plačilu cca 600 EUR dobrodošla in priporočljiva). Na štajerskem že vejo, kako se v takih razmerah ravnati.
  In da ne omenim vseh tistih poiskusov, da se “drugačemislečih” (beri: tistih, ki si ne dovolimo nadaljne destrukcije našega poklica) čimprej rešijo iz svoje sredine oz. jih onemogočajo na čisto preprosti način – z ignoriranjem.

  Če so to pogoji, da nekdo zasede vodilni položaj v zdravstveni negi, potem lahko rečemo, da je naša stroka mrtva.

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.