Strnimo vrste. Sedaj je čas, da same poskrbimo za svojo varnost.

V zadnjih dneh se na nas obrača veliko kolegic in kolegov iz različnih krajev Slovenije, ki želijo informacije, kako se bo poskrbelo za našo varnost v zdravstvenih in socialnih zavodih, pri zasebnikih in koncesionarjih.

Zaskrbljene so, da ni nikogar, ki bi nas zaščitil pred nevarnostmi, ki so del našega rednega dela.

Žal se je v preteklosti veliko širokoustilo o tem, kako je naš poklic pomemben, kako zmoremo, znamo, smo kompetentne, usposobljene za vse, kar je objavljeno v neki knjižici, ki nosi naslov Poklicne aktivnosti in kompetence v zdravstveni in babiški negi.

Nihče pa nas ni naučil kompetenc, kako se izogniti nevarnostim pri delovnem okolju. Nihče nam ni nikoli priskrbel nekoga, ki bi naša delovna okolja vzdrževal res varna.

Kolikokrat moramo posredovati v navideznih sporih, kdo je pred kom na vrsti v čakalnici, kolikokrat moramo izvesti vse naložene aktivnosti pri nemirnem, agitiranem, vzburjenem pacientu,…

Zdravniki se pogosto umaknejo stran. Nikjer ni nobenega varnostnika ali drugega, ki bi nam vsaj za trenutek pomagal pri zagotovitvi varnosti.

Ni jih, ker baje vse naše delo, vse naše aktivnosti zmoremo same. To je propagirala večletna ideologija takrat edinega strokovnega pola v naši državi.

In tako nas je ta “stroka” pripeljala do točke, kjer smo danes – kjer lahko na nas streljajo, nas napadajo z noži, v nas mečejo granitne kocke,…  Vse za narodov blagor, vse za lastni profit http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/gantar-meni-da-zbornica-le-sluzi-na-racun-medicinskih-sester/285227#comments

 

Leta 2012 se nas je zbrala skupina drugače mislečih, ki nam ni bilo vseeno, da se naš poklic uničuje in omalovažuje. Skupina je rasla, iz meseca v mesec več nas je bilo. Morda ste zasledili, da smo se takrat že obrnili na vse medicinske sestre in babice v naši državi. Izjava za javnost Strokovnega združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije

Žal so se pristaši večletne zgrešene ideologije zelo potrudili, da je naš dopis prišel do kar seda ozkega kroga izvajalcev. Naša obvestila se je trgalo z oglasnih desk, pristopne izjave so romale v koše za smeti. Istočasno se je vsaki novozaposleni medicinski sestri ali babici še preden se jo je spoznalo z novim delovnim okoljem pod nos pomolilo pristopno izjavo v t.i. “zbornico” in “edini sestrski sindikat”. Da, sredstev se ni izbiralo, enako je še danes. Važno, da se članski računi polnijo. Do resnice pa so se dokopali tudi mediji resnica o neki samooklicani zbornici

 

In da mera še ni polna je “edina strokovna organizacija zdravstvene in babiške nege” celo na zvijačen način pridobila javno pooblastilo, na podlagi imaginarnega in prirejenega seznama članstva. Seveda vse na že prej dogovorjen način https://www.sta.si/2082739/ministrica-za-zdravje-z-varuhinjo-o-stevilnih-odprtih-vprasanjih-v-zdravstvu Čeprav v zadevi Upravno sodišče še ni odločilo se že reklamirajo kot nosilci javnega pooblastila in naloge iz tega že izvajajo. Na to, da register izvajalcev v naši državi obstaja že vsaj od leta 1991 (preden je t.i. “zbornica” sploh nastala) in da licenco pridobi sleherna medicinska sestra in babica z dnem opravljenega strokovnega izpita (razen novodobne diplomirane medicinske sestre, ki si licenco morajo pridobiti na drugačen način) pa hote ali nehote pozablja tudi ministrica za zdravje, ki nas vse od takrat, ko se je udobno zleknila v svojo zofo na ministrstvu še ni uspela sprejeti na pogovor, pa čeprav se je njena desna roka, državni svetnik (in bivši ter sedanji funkcionar “zbornice”) zavezal in obljubil, da bo uredil sestanek pri ministrici. Očitno obljube pristašev tovrstne stroke veljajo manj kot nič.

 

Kaj še reči ob vsem tem? Nihče se ne bo zavzel za nas, če se ne bomo same, nihče nam ne bo omogočil varne delovne pogoje in kolje, če si ga ne bomo znale same s skupnimi močmi in skupno pozitivno energijo in ideologijo.

Ob tej priliki pozivamo vse, da se ne združujemo le v posameznih skupinah znotraj družbenih omrežij in tam poskušamo izlivati naše težave in prigode. Združevanje mora biti vidno, jasno in primerno razmeram.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite -PI-SZIZBNS (nova)

Pravijo, da je v slogi moč. In mi želimo z našo složnostjo še enkrat toliko dokazati, kdo ima moč in koliko smo močni.

zgibanka-K-G_mont(1)

spremno besedilo (4)

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.