Gripa

Gripa je infekcijska bolezen, ki poteka v epidemijah. Povzroča jo virus gripe. Virus se hitro spreminja. Nove genetske rekombinante virusa nastanejo, ko se oseba istočasno okuži z dvema ali več različnimi sevi virusa (en sev od človeka, drugi od živali). Tako nastali virus ima lastnosti obeh sevov in je lahko povzročitelj pandemije. V našem okolju sedaj kroži tip virusa A (H3N2 ) Po podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja je bilo zaznanih tudi nekaj bolnikov s težjim potekom okužbe z virusom influence, ki potrebujejo oskrbo na oddelkih intenzivne nege. Med obolelimi prevladujejo otroci in mladostniki.

Gripa je bolezen, ki se prenaša kapljično in s kontaktom. Bolezen se običajno začne nenadoma z visoko temperaturo (nad 38 stopinj), splošno utrujenostjo, bolečinami v mišicah, kašljem in drugimi znaki okužbe dihal. Bolezen je lahko tudi povsem asimptomatska. Zbolevajo vse starostne skupine prebivalstva. Ogroženi so zlasti dojenčki in starejši, pri katerih se pogosteje kot zaplet bolezni pojavljata pljučnica in vnetje srednjega ušesa. Okužba vpliva tudi na potek kroničnih bolezni.

V času epidemije svetujemo, da se izogibate množičnih prireditev, prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, uživate zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vitamina C in skrbite za svojo fizično in psihično kondicijo.

Bolniki naj ostanejo doma, uživajo veliko tekočine z dodatkom vitaminov, bolečine jim lajšamo z sredstvi proti bolečinam. V primeru poslabšanja ali daljšega febrilnega stanja, pa naj se posvetujejo ali pa obiščejo osebnega zdravnika.

Edina učinkovita zaščita pred gripo je pravočasno cepljenje. Cepivo je mrtvo inaktivirano in vsebuje dva tipa virusa A in virus B. cepivo je varno, zaščita je kratkotrajna, zato je potrebno cepljenje vsako leto obnoviti. Otroci, ki so cepljeni prvič dobijo dva odmerka cepiva v razmaku enega meseca. Otroci, ki so se že cepili in odrasli pa prejmejo en odmerek.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.