Obetajo se spremembe pravil glede pravic zdraviliškega zdravljenja

ZZZS predlaga spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, s katerimi se širi pravica do zdraviliškega zdravljenja za mladoletne z nekaterimi redkimi, a težkimi zdravstvenimi stanji. Med drugim tudi ne bi bilo več nujno, da se zdraviliško zdravljenje po določenih zdravstvenih stanjih izvaja takoj po bolnišničnem zdravljenju.

Če bodo predlagane spremembe začele veljati, bodo lahko posamezniki, ki imajo vnetne revmatične in sistemske vezivno-tkivne bolezni oz. so imeli poškodbe ali pa operacije lokomotornega sistema, šli na zdraviliško zdravljenje tudi, če to ne bo nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja.

Kot navaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v predlogu sprememb, v nekaterih primerih ni mogoče takoj po bolnišničnem nadaljevati z zdraviliškim zdravljenjem, saj morajo bolniki toliko okrevati doma, da lahko učinkovito začnejo z rehabilitacijo v zdravilišču. Na zavodu navajajo, da je predlog spremembe usklajen z medicinsko stroko.

Več pravic za starostnike

Prav tako nameravajo pravila spremeniti tako, da bo jasneje, da je zdraviliško zdravljenje omogočeno tudi starostnikom, ki po oskrbi zloma kolka izkazujejo dober rehabilitacijski potencial. Takšnega bolnika se bo napotilo v zdravilišče neposredno po bolnišničnem zdravljenju, a ne, dokler rana ni zaceljena.

Starostnik, ki tega potenciala nima, medicinske rehabilitacije v zdravilišču ne potrebuje, pač pa zdravstveno nego v ustrezni inštituciji, navajajo na ZZZS. Kot dodajajo, je predlagana sprememba skladna s smernicami obravnave tovrstnih poškodb ter usklajena s predstavniki združenja za fizikalno in rehabilitacijsko medicino.

ZZZS je pravila za zdraviliško zdravljenje pri starostnikih po zlomu kolka spremenil že spomladi letos. Tedaj je sprememba v javnosti povzročila nekaj nezadovoljstva. Tokratni predlog spremembe pravil je upošteval pripombe stroke.

Dodatne pravice tudi za mladoletne

Mladoletni pa imajo pravico do zdraviliškega zdravljenja pri vnetnih revmatičnih in sistemskih vezivno-tkivnih boleznih, do česar imajo sicer zavarovanci pravico ne glede njihovo starost, pa tudi pri spondilozi hrbtenice s težjo funkcionalno prizadetostjo in nevrološkimi izpadi ter pri težji funkcionalni prizadetosti velikih sklepov z možnostjo hitrega nastanka mišičnih atrofij ali otrdelosti sklepov.

V predlogu sprememb za mladoletne dodajajo tudi nekatera sicer redka, a težka zdravstvena stanja, pri katerih je zdraviliško zdravljenje po mnenju pediatrične stroke utemeljeno, saj bistveno pripomore k povrnitvi funkcionalnih sposobnosti.

Ta zdravstvena stanja so cistična fibroza pljuč ali druge kronične gnojne pljučne bolezni, hujše dermatoze z več kot 30-odstotno prizadetostjo kože, za astmo in ponavljajoče piskanje pri otroku do dopolnjenega petega leta starosti in če je bil vsaj dvakrat v zadnjem letu hospitaliziran, ter pri tuberkulozi po zdravljenju težkih oblik bolezni. Mladoletni bodo po predlogu upravičeni do zdraviliškega zdravljenja tudi, če imajo primarno osteoporozo in skeletne displazije z gibalno oviranostjo.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.