Odziv na prispevek novinarja Svet24 S.R.

V Strokovnem združenju sicer ne želimo posegati v novinarsko delo in medstrankarska zakulisna obračunavanja, vendar smo dolžni v javnosti ščititi poklice, ki jih zastopamo.

Ker je novinar poslanca Möderndorferja, ki ima sicer končano srednjo zdravstveno šolo “prekrstil” v strežnika, smo na časopis Svet24 naslovili sledečo protestno noto:

Velja povedati, da novinarsko neznanje oz. nepoznavanje poklicev v zdravstveni negi meče zelo slabo luč na naše poklice.

G. Möderndorfer s končano srednjo zdravstveno šolo ima pridobljen poklic (glede na to, da je v zdravstvu že delal) in naziv. Ta naziv je zdravstveni tehnik, je častni naziv in za človeka, kot so medicinske sestre enako pomemben, kot morda npr. pravnik, politolog, dr. med ali novinar.
V našem poklicu (sicer pa tako ali tako v nobenem) pač stopnja izobrazbe ne da človeku tudi znanja. Za biti medicinska sestra/babica/zdravstveni tehnik ni potrebna zgolj in samo visoka šola (no, vsaj naše-zdravstvene visoke šole nam ne dajajo ustreznega znanja), predvsem je važno znanje – in pa seveda empatija (vživeti se v sočloveka). Tega pa očitno nekateri novinarji (avtor prispevka – S.R.) nimajo in zatorej lahko medicinske sestre v javnosti kar elegantno degradirajo na stopnjo bolničarjev ali strežnikov. Malo je pa le treba biti kredibilni – tudi v novinarskih vrstah, in ne obsojati ljudi zgolj po temu, kateri politični opciji pripadajo, ampak kakšna je njihova vloga v družbi. Tukaj pa smo medicinske sestre po vseh javnih mnenjih – pa s tem ne želim podcenjevati novinarje – kar precej mest pred novinarji oz. takoj za gasilci.

Pa brez zamere avtorju prispevka.

za Strokovno združenje
Klemen Šuligoj
podpredsednik

About Klemen Šuligoj

admin
This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.